joi, 1 decembrie 2016

La multi ani Romania!

Este 1 decembrie si ca in fiecare an sarbatorim ziua nationala a tarii.

Este incredibil cate pregatiri se fac pentru o singura zi  incepand de la parada si pana la televiziunile care se intrec in programe care de care mai speciale.

Vorbind despre parada, nu am mai fost de cativa ani sa vad pe viu tancurile si militarii care defileaza imbracati in uniformele acelea frumoase cu care ne-au obisnuit inca de la inceput. Nu am mai fost pentru ca, ajunsa acolo, din pacate nu prea ajungi sa vezi mare lucru basca trebuie sa induri frigul care invaluie tara de obicei la data de 1 decembrie (nu ca nu ar fi normal, oficial a venit iarna). Asa ca, prefer sa urmaresc parada de la televizor unde garantat vad absolut tot ce se intampla pe langa faptul ca ascult comentariile spumoase si interesante ale prezentatorilor.

Cand ma uitam azi dimineata la parada m-au impresionat comentariile persoanelor publice de la noi (vedetele cum li se zice). In momentul in care au fost intrebate cateva dintre aceste personalitati cunoscute ce le ureaza romanilor, ei au raspuns asa: (si, e cazul sa luam aminte)

Romanii trebuie sa fie mai intelegatori unii cu ceilalati, sa se respecte mai mult, sa aiba mai multa demnitate si sa fie mai toleranti. 

Aceste lucruri pe langa nevoia de a fi mai mandri de noi ca popor si de tara noastra care, spre deosebire de altele din lume, avem mult mai multe de oferit si multe lucruri pentru care ar trebui sa impunem mai mult respect 'puterilor' mondiale.

Ar trebui sa fim mult mai mandri ca suntem romani si suntem un popor de oameni cu atata istorie in spate, lucru pe care nu ni-l poate lua nimeni, este vorba despre niste lucruri care s-au intamplat de-a lungul istoriei zbuciumate ale poporului roman si pe care niciun regim politic nu ni-l poate lua/suprima.

Din pacate identitatea noastra nationala are foarte mult de suferit din cauza schimbarilor care au loc in lumea de astazi dar, daca am fi mai constienti de valorile pe care le avem si repet, nimeni nu ni le poate lua/nega, cred ca lucrurile s-ar schimba in tara asta. Incet, incet, in fond marile rezultate nu apar peste noapte dar, daca incepem fiecare putin cate putin sa muncim si sa redobandim valorile care ne-au consacrat in lume avem mari sanse sa ne recastigam respectul cuvenit.

Si, nu in ultimul rand, nu avem nevoie de o zi speciala sau sarbatoare (ca tot se apropie Craciunul) sa fim mai buni si mai intelegatori unii cu altii. Am si importat diverse sarbatori care au ca slogan sa fim mai buni si sa ne iubim mai mult intre noi dar, chiar avem nevoie de astfel de motive ca sa ne comportam, zic eu, normal? asa cum fiecare am fost invatati de catre parinti si familie?

NU, si nici n-ar trebui. Omenia si bunul simt ar trebui sa le exersam zilnic, indiferent ca e vara/iarna, soare/noros, ploaie/zapada/senin.

Asadar, La multi ani Romania si tuturor romanilor atat din tara cat si din afara ei!
Si, niciodata sa nu va fie rusine ca sunteti romani! Chiar daca unii conationali ne fac de ras tot noi (ceilalati) avem puterea de a repara lucrurile :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu