joi, 24 noiembrie 2016

Romanii si businessul

Deseori aud despre conationali ca vor sa inceapa un business sau au unul deja. 

OK, avand in vedere joburile de pe piata muncii din Romania nu este greu sa intelegi de ce unii prefera sa incerce sa fie proprii lor stapani in loc sa stea pe un salariu de 1000-1500 lei/luna si sa aiba un program fix de 8 ore 5 zile pe saptamana.  

Dar, intalnindu-ma azi cu o doamna respectabila, (medic de profesie) si ca om si ca varsta am observat ca desi avea un limbaj foarte elevat din punct de vedere al unei business woman se observa totusi (destul de bine) o neconcordanta intre ceea ce sustinea dumneaei ca face, activitatea, si conditia ei ca om. 

Acum nu ma apuc sa etichetez oamenii dupa aparenta doar ca, poate chiar si cel mai neexperimentat om in ale businessului isi da seama de anumite chestii. (poate nu toti avem un nas fin dar daca ai un dram de minte tot iti dai seama). 

Doamna despre care vorbesc isi dorea o 'win-win situation' ceea ce este de inteles. 

Insa din felul in care vorbea si cat se lauda cu anumite reusite, nu neparat ale ei ci mai mult ale raposatului ei sot, iti ridica niste semne de intrebare. Doamna in cauza venise oarecum cu temele facute in sensul ca, cunostea cateva lucruri despre ce presupune o sponsorizare din partea unor firme cunoscute pe piata de la noi, avea limbajul adecvat dupa cum spuneam insa, de la vestimentatie si pana la limbajul non-verbal iti dadeai seama ca lucrurile nu stau intocmai cum doreste dansa sa fie percepute. Ca sa fie mai clar ceea ce vreau sa spun, incerca sa para ceva ce nu este. 

Sigur, este foarte posibil ca anumite deprinderi cu care nu te-ai nascut sa le inveti pe parcurs, este chiar foarte OK. Dar, ca si in viata sociala, nu incerca sa pari ceea ce nu esti pentru ca, pe unii mai putin initiati in tainele businessului ii poti 'pacali' dar cu altii clar nu merge :P

Dar, din pacate asa este romanul, tine mortis sa dea bine, nu conteaza ca-i vopsit gardul doar pe dinafara, bine, aici ma refer doar la limbaj nu si la vestimentatie, cum spuneam mai devreme. 

In alta ordine de idei este forte bine sa iti doresti mai mult de la viata dar aceasta prefacatorie mie personal imi taie orice speranta ca lucrurile se vor imbunatati in Romania, in viitorul apropiat. 

Nu inteleg nici acum, dupa 29 de ani, de ce tin oamenii sa poarte aceste masti. Doar stim, de mici, ca asa zisa 'minciuna' are picioare scurte. De aici si neintelegerile. 

Dar in fine, nu vreau acum sa dezbat problemele oamenilor, in fond am mai discutat despre aceste lucruri si-n alte postari. 

Dar dragilor, daca mergeti la o intalnire de business comportati-va ca atare. Degeaba vrajiti omul cu diverse cuvinte, neologisme din domeniul business, mai bine inspirati incredere. Conteaza enorm, iar in domeniul in care imi desfasor acum activitatea am invatat mai bine ca oricand cat este de important. Daca interlocutorul nu are incredere ca impreuna puteti face o echipa grozava, dupa parerea mea, businessul nu are sanse de izbanda. Va fi doar o (alta) lectie de viata. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu